artykuł nr 1

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 14 marca 2025 r.uchylające rozporządzenie w sprawie zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę

Załączniki:
Treść rozporządzenia 148 KB
artykuł nr 2

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 25 lutego 2025 r. w sprawie wprowadzenia „Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków rzeźnych” na lata 2025-2027

Załączniki:
Treść rozporządzenia 746 KB
artykuł nr 3

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 25 lutego 2025 r. w sprawie wprowadzenia „Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus)” na lata 2025-2027

Załączniki:
Treść rozporządzenia 684 KB
artykuł nr 4

Komunikat MRiRW w związku z ogniskiem pryszczycy na terytorium Węgier.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie i zadecydował o zamknięciu terytorium Polski na przywóz wybranych towarów z Węgier oraz z części obszaru Słowacji.

To reakcja na informację Komisji Europejskiej o stwierdzeniu przez służby weterynaryjne Węgier ogniska pryszczycy w stadzie bydła. MRiRW czeka na decyzje na szczeblu unijnym.

Dziś w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się nadzwyczajne posiedzenie kierownictwa resortu poświęcone tej ważnej sprawie.

Polskie służby weterynaryjne pozostają w stanie stałej gotowości. Wprowadzono dyżury służb weterynaryjnych na przejściach granicznych ze Słowacją oraz z Czechami, a także restrykcyjne kontrole transportów zwierząt prowadzone we współpracy z policją, Krajową Administracją Skarbową i Inspekcją Transportu Drogowego.

Towary objęte zakazem przywozu z Węgier oraz z części obszaru Słowacji:

-zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt;

-świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone  mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i -produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;

-mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych;

-produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;

-słoma i siano.

O chorobie

Pryszczyca jest wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie pryszczycą najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 r. Aktualnie Polska jest krajem urzędowo wolnym od tej choroby.

artykuł nr 5

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNIC TWA I ROZWOJU WSI z dnia 7 marca 2025 r.w sprawie zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zwierząt, produktów i przedmiotów,które mogą przenosić pryszczycę

Załączniki:
Treść rozporządzenia 146 KB